1. » Home
  2. » Catering Beverwijk
  3. » Duurzaam eten

Wat verstaan wij onder duurzaam eten?

Duurzaam eten hangt met heel veel zaken samen. Is er voor de productie van mijn eten veel energie of water nodig? Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt? Hebben de mensen die het produceren er een redelijk inkomen aan? Hebben de dieren een behoorlijk leven gehad? Komt het eten van ver weg of dichtbij? En, niet de minste: hoeveel dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) eet ik totaal in een week en slaag ik erin geen eten weg te gooien? Dit soort vraagstukken gaan veel verder dan biologisch eten alleen en maken het vraagstuk van 'duurzaamheid en voedsel' complex.

Onze richtlijnen

    •    geen eten weggooien. 

    •    minder vlees maar wel van goede kwaliteit (liefst met dierenwelzijnskeurmerk)

    •    relatief minder rundvlees, meer duurzame kip. Volgens de vleeswijzer.

    •    Vis: Keuze aan de hand van een combinatie van de viswijzer (categorie groen) en het MSC-keurmerk  

    •    fruit liefst uit Nederland uit 't seizoen en anders uit Europa. De groente- en fruitkalender van Milieucentraal biedt hier in eenredelijk houvast.

    •    groenten: bij voorkeur uit Nederland en uit het seizoen, liefst biologisch of met Milieukeur. Ook hier biedt de groente- en fruitkalender een kader. 

    •    zuivel: Biologisch vanwege de smaak, het ontbreken van antibiotica en omdat het beter is voor de biodiversiteit. Biologisch scoort echter slechter op de aspecten ruimte, energie en water. Vaker geitenkaas dan koeien-kaas. 

    •    koffie, thee, chocola, rijst en andere gangbare producten die van ver komen: fair trade

    •    brood: biologisch en liefst uit de buurt. Ongesneden desem-brood blijft lang vers en hoeft niet ingevroren.

    •    wijn: uit Europa, biologisch. 

    •    bier: bijv. Texels bier of lokaal gebrouwen bier. 

    •    geen mineraalwater. De kwaliteit van kraanwater is in Nederland ontzettend goed.

En voor alles geldt: Echt voedsel. Zo min mogelijk bewerkt voedsel (potjes, kant- en klaarproducten) en wat vers uit het seizoen verkrijgbaar is. Weinig dierlijke eiwitten en sowieso niet te veel.

Hoe vertalen wij dit in een duurzame lunch?

- Met opdrachtgever proberen zo realistisch mogelijk het aantal personen te bepalen waarvoor de lunch of het ontbijt wordt klaargemaakt. Doel is om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk weggegooid hoeft te worden. 

- Eventueel van te voren al een doel bepalen voor het eten dat overblijft. Samen met opdrachtgever bekijken welke mogelijkheden hier voor zijn; Uitdelen onder medewerkers, voedselbank inschakelen of andere nuttige doelen.

- Alle producten zijn vers en zoveel mogelijk van lokale of regionale herkomst.

- Voor zover van toepassing zijn de producten van het seizoen.

- weinig rundvlees maar relatief meer duurzame kip, vis of vegetarisch. 

- soep van het seizoen 

- composteerbare wegwerpartikelen gebruiken als servies of bestek. 

Serviesgoed en bestek

In plaats van aardewerk of porselein serviesgoed gebruiken we composteerbaar serviesgoed en bestek.
Op deze manier hoeft het serviesgoed en bestek niet schoongemaakt te worden wat weer veel water, stroom en schoonmaakmiddelen scheelt. Daarnaast scheelt dit in gewicht waardoor we minder brandstof zullen gebruiken bij het vervoeren van de materialen.

SUIKERRIET BORD ROND 23 CM
Composteerbare borden van suikerriet 

Materiaal
De medium formaat borden zijn gemaakt van de agrarische reststroom suikkerriet. Het is een reststroom van de rietsuikerproductie en is vergelijkbaar met andere grassoorten zoals bamboe. Na de rietsuikerproductie wordt het materiaal vermalen en geperst in mallen. De borden zijn geheel biobased en kunnen na gebruik gecomposteerd worden. 

SUIKERRIET KOM 500 ML
Composteerbare kommen van suikerriet 

Materiaal

Deze soep of pasta kommen zijn gemaakt van suikerriet. Het materiaal is een reststroom van de rietsuikerproductie. In plaats van deze resten te verbranden, wordt het vermalen tot pulp. Deze pulp wordt geperst in een mal, waarmee borden en kommen gemaakt worden. De kommen zijn geheel composteerbaar en zijn biobased. 

CPLA LEPEL
Composteerbare lepels van bioplastic

Materiaal

Het materiaal van de lepels is een bioplastic op basis van maïszetmeel. Om hogere temperaturen aan te kunnen is er talk toegevoegd. Dit zorgt tevens voor de witte kleur van de lepels. Het materiaal is biobased en de lepels kunnen gecomposteerd worden. 

BIOWARE PLA BEKER 250 ML
Composteerbare bekers van bioplastic 

Materiaal

De wegwerpbekers zijn gemaakt van het materiaal bioplastic. Dit heet Poly Lactic Acid, maar wordt doorgaans afgekort tot PLA. Het wordt geproduceerd op basis van maïszetmeel en omgezet in een granulaat. De bioplastic bekers zijn gecertificeerd composteerbaar volgens EN-13432. Na gebruik kunnen deze bij het GFT-afval.