Zoeken
  1. » home
  2. » TIP! - Hoeveel drank en...

TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien op een feest of evenement?

Niets is zo vervelend als een leeggeplunderd buffet of genodigden die met een hongerig gevoel blijven zitten. Achteraf tonnen eten of drank weggooien is daarentegen ook niet prettig.
Wij hebben inmiddels wel de nodige ervaring, maar we geven je hieronder graag enkele richtlijnen zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.

Drank
Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.

Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas.

Bittergarnituur en hapjes
Tijdens het eerste uur ben je al snel toe aan drie hapjes per persoon. De volgende uren zijn twee hapjes per persoon voldoende. Bij een diner zorg je voor een balans tussen vis, vlees en vegetarische gerechtjes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld garnituur en diner (kippenboutjes aanbieden als versnapering en dan weer een kipgerecht op het hoofdmenu is geen gelukkige keuze).

Bediening
Niemand wil graag lang wachten. Er moeten dus voldoende obers en bedieningspunten zijn. Bij feesten ga je uit van een bar per 100 à 150 personen (met een ober per 50 gasten) en een eetbuffet per 50 personen. Wil je dranken vanaf plateaus geserveerd hebben? Dan is een ober per 40 gasten voldoende.

Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal ook af van het serviceniveau dat je wilt bieden.

Aantal gasten
Wij als cateraar zorgen voor personeel, glaswerk, bestek, tafels enzovoort op basis van je inschatting van het aantal gasten. Wij  spreken duidelijk af wanneer je het definitieve aantal gasten uiterlijk moet doorgeven en leggen dit schriftelijk vast. Pas op! Dit aantal zal uiteindelijk op de factuur komen, ook al dagen er last minute minder gasten op. Probeer het definitieve aantal daarom zo laat mogelijk door te geven; liever een paar dagen voor het event in plaats van twee weken van te voren.